it's all about food.

Wednesday, February 4, 2009

Laksa Sarawak

BAHAN-BAHAN

  1. 400 gm pes laksa Sarawak
  2. 2 bungkus bihun
  3. 500 gm udang basah
  4. 3 ketul dada ayam
  5. 500 ml santan pekat (1 tin santan cream)
  6. 8 biji telur ayam
  7. 2 sudu besar sos tiram
  8. Garam, gula
BAHAN-BAHAN
  1. 500gram tauge
  2. Daun ketumbar
  3. Limau kasturi @ lemon
  4. SAMBAL BELACAN
  5. 15 biji cili padi/cabai burung
  6. sedikit belacan (belacan Sarawak)
  7. Sedikit air perahan limau@lemon
  8. Garam & gula
CARA-CARA MENYEDIAKAN
  1. Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
  2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
  3. Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
  4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
  5. Masukkan bahan2 perasa seperti sos tiram, garam dan gula . Biar mendidih seketika.
  6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
  7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
  8. Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon

CARA HIDANGAN
  1. Ambil sedikit bihun. sedikit tauge, isi ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar dan sambal belacan. Masukkan kuah laksa sarawak yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.

No comments:

Post a Comment