BAHAN-BAHAN
- 400 gm pes laksa Sarawak
- 2 bungkus bihun
- 500 gm udang basah
- 3 ketul dada ayam
- 500 ml santan pekat (1 tin santan cream)
- 8 biji telur ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam, gula
- 500gram tauge
- Daun ketumbar
- Limau kasturi @ lemon
- SAMBAL BELACAN
- 15 biji cili padi/cabai burung
- sedikit belacan (belacan Sarawak)
- Sedikit air perahan limau@lemon
- Garam & gula
- Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
- Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
- Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
- Masukkan bahan2 perasa seperti sos tiram, garam dan gula . Biar mendidih seketika.
- Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
- Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
- Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon
CARA HIDANGAN
- Ambil sedikit bihun. sedikit tauge, isi ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar dan sambal belacan. Masukkan kuah laksa sarawak yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
No comments:
Post a Comment