it's all about food.

Wednesday, February 4, 2009

Mee Kolok

Bahan-bahan:

  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 biji bawang putih dicincang
  • 60 gram daging yang telah direbus dan dihiris.
  • ½ sudu the kicap soya
  • Sedikit garam untuk perasa


Minyak perasa:

  • 2 sudu teh minyak bawang putih
  • Sedikit cuka
  • Sedikit minyak bijan
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 250 gram mee kolok/ mee wantan
  • 50g bebola ikan
  • 6 ekor udang
  • 20 gram sawi


Hiasan:

  • 1 sudu bawang goreng
  • 1 tangkai daun bawang

Sambal:
  • 1 biji cili besar yang dipotong
  • 1 sudu kicap cair


Cara-cara:


Panaskan minyak. Kemudian masukkan bawang putih hingga kekuning-kuningan. Masukkan hirisan daging, minyak bijan dan kicap soya. Bubuh garam dan rasa secukupnya. Kemudian asingkan ke dalam mangkuk..

Dalam mangkuk lain gaulkan minyak bawang putih, cuka dan kicap cair.

Celurkan mee dalam air panas sehingga mee menjadi lembut. Kemudian basuh dengan air sejuk . Celur mee sekali lagi dan toskan Kemudian gaulkan ke dalam mangkuk campuran minyak bawang putih tadi. Setelah itu masukkan ke dalam pinggan.

Celur udang dan sawi selama beberapa minit. Kemudian campurkan udang, daging dan sawi ke dalam mee.

Hias dengan bawang goreng dan daun bawang. Mee sedia untuk dihidangkan. Jika ada sup lebih sedap .

No comments:

Post a Comment