it's all about food.

Wednesday, February 4, 2009

Mee Kari

Bahan-bahan

BAHAN KUAH

  • 8 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 500 gm keledek merah (direbus dan dikisar sampai hancur)
  • 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
  • 4-5 sudu besar kari BABAs (apa2 jenis pun boleh)
  • tepung cili
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4 sudu besarminyak masak
BAHAN-BAHAN LAIN
  • 1 kilo mi kuning (dicelur)
  • tauge (dicelur)
  • 5 biji telur rebus dan dibelah dua
  • sedikit daging yg tlh direbus Air rebusan digunakan untuk dimasukkan ke dalam kuah. (dipotong dadu kecil)
  • tauhu goreng (dihiris)
  • limau kasturi
  • sawi (dicelur)
  • Lain2 utk Hiasan : daun bawang, daun sup, bawang goreng, cili merah
CARA-CARA MENYEDIAKAN
  • Untuk memasak kuah, kisar kesemua bahan untuk tumisan sampai lumat
  • Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan2 yg tlh dikisar tadi sampai wangi. Kacau lagi sampai keperangan.
  • Masukkan pes kari dan tumiskan sampai pecah minyak. Perlahankan api ketika menumis.
  • Masukkan sedikit air rebusan daging .
  • Kemudian masukkan keledek yg telah dikisar bersama air yg secukupnya. Kacau rata2 dan biarkan mendidih.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau perlahan2. Selepas itu, masukkan pula garam dan gula secukup rasa. Kacau lama sedikit sehingga kuah masak dan pekat.
  • Di dalam mangkuk, masukkan mi dan bahan2 lain dan tuangkan kuahnya serta hiaskan dgn daun bawang, daun sup, bawang goreng dan cili merah.
  • Hidangkan panas2.
  • Boleh diganti dgn ayam, udang, fishcake dsbnya.

No comments:

Post a Comment