skip to main |
skip to sidebar
Mee Kari
Bahan-bahan
BAHAN KUAH
- 8 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 1/2 inci lengkuas
- 500 gm keledek merah (direbus dan dikisar sampai hancur)
- 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
- 4-5 sudu besar kari BABAs (apa2 jenis pun boleh)
- tepung cili
- garam dan gula secukup rasa
- 4 sudu besarminyak masak
BAHAN-BAHAN LAIN
- 1 kilo mi kuning (dicelur)
- tauge (dicelur)
- 5 biji telur rebus dan dibelah dua
- sedikit daging yg tlh direbus Air rebusan digunakan untuk dimasukkan ke dalam kuah. (dipotong dadu kecil)
- tauhu goreng (dihiris)
- limau kasturi
- sawi (dicelur)
- Lain2 utk Hiasan : daun bawang, daun sup, bawang goreng, cili merah
CARA-CARA MENYEDIAKAN
- Untuk memasak kuah, kisar kesemua bahan untuk tumisan sampai lumat
- Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan2 yg tlh dikisar tadi sampai wangi. Kacau lagi sampai keperangan.
- Masukkan pes kari dan tumiskan sampai pecah minyak. Perlahankan api ketika menumis.
- Masukkan sedikit air rebusan daging .
- Kemudian masukkan keledek yg telah dikisar bersama air yg secukupnya. Kacau rata2 dan biarkan mendidih.
- Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau perlahan2. Selepas itu, masukkan pula garam dan gula secukup rasa. Kacau lama sedikit sehingga kuah masak dan pekat.
- Di dalam mangkuk, masukkan mi dan bahan2 lain dan tuangkan kuahnya serta hiaskan dgn daun bawang, daun sup, bawang goreng dan cili merah.
- Hidangkan panas2.
- Boleh diganti dgn ayam, udang, fishcake dsbnya.
No comments:
Post a Comment