skip to main |
skip to sidebar
Mee Sapi
Bahan-bahan
- 100gm mee wantan/mee kolok
- 100gm daging lembu
- 5 batang daun bawang (potong sederhana panjang)
- 30gm taugeh
- Sebungkus perencah bak kut teh (boleh didapati di semua sepermarket. Pastikan halal punya). Di dalamnya ada ginseng dan bahan lain. Perencah sup herba. Cari logo halal
- 1 sudu besar sos tiram
- 2L air
- 1 1/2 sudu besar garam
Cara-cara
- Basuh mee wantan dengan air untuk melerai atau supaya mee tidak melekat dan toskan.
- Tuangkan 2L air ke dalam periuk dan biar air mendidih kemudian masukkan perencah bak kut teh serta garam dan kacau.
- Apabila aroma sup sudah naik, masukkan sos tiram dan dibiar mendidih selama 2 minit.
- Potong daging lembu tadi nipis-nipis supaya cepat masak. Kemudian masukkan daging lembu yang sudah dipotong tadi ke dalam sup dan masak selama 15 minit dengan api sederhana besar.
- Angkat daging lembu tadi dan asingkan . Masukkan taugeh untuk dimasak selama 30 saat kemudian angkat.
- Masukkan mee wantan tadi ke dalam mangkuk dan letak taugeh tadi ke atasnya. Susun daging di atas taugeh kemudian tuangkan sup tadi ke atasnya.
- Letakkan daun bawang yang sudah dipotong tadi. Mee sapi sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment