it's all about food.

Wednesday, February 4, 2009

Mee Sapi

Bahan-bahan

  • 100gm mee wantan/mee kolok
  • 100gm daging lembu
  • 5 batang daun bawang (potong sederhana panjang)
  • 30gm taugeh
  • Sebungkus perencah bak kut teh (boleh didapati di semua sepermarket. Pastikan halal punya). Di dalamnya ada ginseng dan bahan lain. Perencah sup herba. Cari logo halal
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2L air
  • 1 1/2 sudu besar garam

Cara-cara

  1. Basuh mee wantan dengan air untuk melerai atau supaya mee tidak melekat dan toskan.
  2. Tuangkan 2L air ke dalam periuk dan biar air mendidih kemudian masukkan perencah bak kut teh serta garam dan kacau.
  3. Apabila aroma sup sudah naik, masukkan sos tiram dan dibiar mendidih selama 2 minit.
  4. Potong daging lembu tadi nipis-nipis supaya cepat masak. Kemudian masukkan daging lembu yang sudah dipotong tadi ke dalam sup dan masak selama 15 minit dengan api sederhana besar.
  5. Angkat daging lembu tadi dan asingkan . Masukkan taugeh untuk dimasak selama 30 saat kemudian angkat.
  6. Masukkan mee wantan tadi ke dalam mangkuk dan letak taugeh tadi ke atasnya. Susun daging di atas taugeh kemudian tuangkan sup tadi ke atasnya.
  7. Letakkan daun bawang yang sudah dipotong tadi. Mee sapi sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment