ROJAK TAMBI
Bahan Cucur (Keras):
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 sudu kecil garam
155-165 ml air
3 biji bawang merah, dicincang halus
minyak untuk menggoreng
Satukan tepung, garam, dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang. Bentukkan kecil-kecil. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.
Bahan Sampingan:
8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris digoreng keperangan
4 biji telur, direbus dihiris
1/2 peket mihun(dicelur)
Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk penaik
sedikit pewarna kuning
kacang dal direbus dan dikisar
beberapa batang kacang panjang dihiris halus
1 sudu kecil gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul
Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.
Bahan Kuah:
900 g keledek
2.5 liter air
1 sudu besar asam jawa
sedikit ml air
sedikit ml minyak
4 biji bawang merah, dikisar
3 biji cili merah, dibuang kulit dikisar
1 1/2 sudu kecil serbuk cili
1/3 sudu kecil garam
6 sudu besargula
50 g kacang tanah, digoreng dikisar halus
Rebus keledek hingga empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan sedikit ml air. Tapis dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan serbuk cili. Tuangkan keledek kisar bersama airnya. Seleps 3-5 minit, masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau selalu di atas api perlahan. Kemudian masukkan kacang tanah, Masak lagi hingga terbit minyak.